Je weet misschien niet meteen waar deze struik groeit, maar hij komt veel voor in ons land Als je de blauwzwarte vruchten niet kunt vinden (in de late herfst), kijk dan in het voorjaar uit naar de eerst bloeiende struik met witte bloesem. Grote kans dat dit een sleedoorn is. Deze likeur is een heel bijzonder winters drankje, met een bitterzoete, amandelachtige smaak en een zweem van jeneverbes.
Eigenlijk moeten de vruchten pas geplukt worden als de vorst erover heen is gegaan, maar je kunt een vroege pluk in de diepvries laten ‘schrikken’. Haal de vruchten er na een nachtje weer uit en druk ze, terwijl ze ontdooien, plat met de achterkant van een metalen lepel. Als je ze niet hebt diepgevroren, prik dan met een naald de stugge schil door en laat wat sap weglopen. Zorg dat je de drank zes weken voor Kerstmis maakt zodat je tijdens de feestdagen de eerste glazen kunt drinken. Hij is dan nog jong en fruitig. Likeur die langer heeft liggen rijpen heeft een vollere, enigszins kruidige smaak.
450 g sleedoornbessen
450 g suiker
700 ml gin of brandewijn
- Verwijder de beurse en opengebarsten bessen
- Vries de vruchten in of prik ze kapot (zoals boven beschreven). Verdeel de oogst in gelijke hoeveelheden over een aantal middelgrote weckflessen en giet er een gelijke hoeveelheid suiker bij (in totaal 450 g).
- Vul de potten met gin of brandewijn en sluit af. Schud voorzichtig heen en weer zodat de suiker oplost
- Draai de potten gedurende de eerste dag om het uur om en vervolgens een keer gedurende de eerste week en daarna nog af en toe
- Na een paar dagen verschijnt er een prachtige paarsroze gloed.
- Laat tenminste 6 weken, of nog beter 10 weken, staan voordat je de drank uitschenkt (rond Kerstmis). Deze likeur wint alleen maar aan smaak als je hem ouder laat worden, dus bewaar een fles voor volgend jaar (de bessen moeten wel na 3 maanden verwijderd worden).
uit: “Uit de tuin in de fles”