Ingrediënten:
- 2 kg rabarber, in stukjes van 2 cm
- 1,75-2 kg rietsuiker
- 100 g fijngehakte gekonfijte gember (of verse gember maar dan moet je extra suiker toevoegen)
- 225 ml sinaasappelsap
- 1 kaneelstokje
- Sap van 2 citroenen (of 1 afgestreken theelepel citroenzuur)
- Gesteriliseerde potten met deksel
– was de rabarber, dep hem droog en leg de stukjes om en om met de suiker in een kom (niet van metaal!) Dek die af en laat de rabarber op een koele plek een nachtje trekken. De volgende echtend is bijna alle suiker opgelost en zwemt de rabarber in zijn eigen sap.
– Breng de inhoud van de kom over in een jampan, voeg de gember, de sinaasappelsap, kaneelstokje en citroensap (of citroenzuur) toe en breng alles langzaam aan de kook. Laat het zo’n 30 minuten flink koken, tot de rabarber gaar is en de jam het stollingspunt heeft bereikt. Schenk de jam in warme, gesteriliseerde potten en sluit ze af.
Uit; Rijke oogst, inmaken en bewaren uit eigen tuin van Alys Fowler
Zelf heb ik de suiker weggelaten en de rabarber opgezet met de sinaasappelsap, verse gember, kaneelstokje en citroensap. Na 30 minuten, als de rabarber gaar is, heb ik Marmello 1 met appeldiksap (zie gebruik van Marmello) toegevoegd. Dit even door laten koken en vervolgens in de gesteriliseerde potten gegoten en de potten afgesloten.