Uiteraard weet iedereen dat het reglement op onze website is te vinden. We hebben echter niet altijd zin of tijd om deze op te zoeken en/of te lezen. Een bekend probleem bij elke vereniging en organisatie. Niets mis mee…. Een reglement gebruik je over het algemeen als er een probleem opduikt of als er een actuele vraag is, bijvoorbeeld over een bouwvergunning. Het is echter wel handig om een paar spelregels hier te vermelden, aangezien de naleving hiervan met regelmaat problemen opleveren. Om te voorkomen dat de kavelbeheerder te veel als ‘kavelpolitie’ moet gaan optreden ( hij is ook maar een vrijwilliger die de vereniging wil ondersteunen…) vermelden we hier enkele belangrijke regels:
artikel 7
Ontruimen van de kavel na beëindiging van het lidmaatschap.
a Bij beëindiging van het lidmaatschap dient de kavel schoon te worden afgeleverd.
In het verleden werd hier door het bestuur niet al te moeilijk over gedaan. Met ingang van dit jaar gaan we deze regel echter strakker handhaven. Indien een kavel niet schoon, vrij van eigendommen, wordt opgeleverd zal het bestuur deze activiteit op zich nemen. De kosten van deze actie zullen aan het (ex)lid worden doorberekend.
Indien u van deze regel wilt afwijken kan dat eventueel alleen in overleg met de kavelbeheerder.
artikel 13
C. Correct tuinonderhoud te verrichten.
Uiteraard staat het ieder vrij om op eigen wijze te tuinieren. Hier zal het bestuur zich absoluut niet mee bemoeien. Er zijn echter kavels die,om wat voor reden dan ook, slecht worden onderhouden. “Tja, dat is mijn wijze van tuinieren”krijgen we dan van het lid te horen, wijzend op bijv. de aardbeienplanten ergens tussen het onkruid… Of wijzend op een tuin waarin al jaren weinig of niets wordt verbouwd. We zien af en toe meer onkruid dan groenten en fruit….. Dit kan ook voor de buren erg lastig zijn als het onkruid gaat bloeien en zaad gaat zetten. Ook schuren en hekwerk worden soms erg slecht onderhouden. Dit geeft hier en daar een rommelig en verpauperd aanzien!
D. ……. afrasteringen en paden langs de kavel schoon te houden.
Deze regel wordt niet door iedereen opgevolgd. Het gevolg is veel kweekgras tussen de tegels, verzakte hekwerken.
J. Bij verhindering voor langere tijd (ziekte, vakantie, een andere reden) de noodzakelijke werkzaamheden door anderen te laten verrichten. Als dit niet mogelijk is, dient u het bestuur op de hoogte te stellen.
Het komt voor dat tuinen langzaam verwilderen en uiteindelijk worden ’ingeleverd’ waarna het bestuur met een behoorlijk probleem komt te zitten.
N. Er op toe te zien dat fruitbomen niet hoger worden dan drie meter…..
Hier wordt vanaf heden strenger op toegezien. Fruitbomen dienen zodanig te worden gesnoeid dat er geen schaduwoverlast ontstaat. Dit naar oordeel van het bestuur
Tenslotte:
– Geef een schuurtje af en toe eens een lik verf. Het aanzien knapt er behoorlijk van op…
– Voer het afval af in plaats van het achter in de tuin te verzamelen.( afvalhout, oud gaas, niet meer te gebruiken buizen, plastic…) artikel 16D