Bloemen voor de moestuin

Een moestuin zonder bloemen, dat is ondenkbaar voor ons. Ze zijn naast nuttig voor bijen, vlinders en hommels ook ontzettend mooi door hun varierende bloeiperiode en uitbundige kleuren. Een aantal zijn eetbaar en een groot deel is zelfs zeer geschikt om als snijbloem te gebruiken. Laat je verbazen door onze top 3!

Cosmos of Cosmea
Cosmos produceert grote, enkelvoudige bloemen die vaak door bijen, hommels en vlinders worden bezocht. De kleuren varieren van wit tot roze en paars. Anders dan veel moestuinbloemen zijn de bladeren in verhouding tot de bloemen zeer klein. De aparte blaadjes, die erg fijn zijn, vormen de basis van de plant. Je zaait cosmos vanaf eind maart tot eind april en begin mei. De bloemen zijn niet eetbaar, maar uiteraard wel een lust voor het oog. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen voor een voortdurende productie van nieuwe exemplaren en bindt de planten eventueel vast met een touw zodat ze niet tegen de grond gaan na een flinke regenbui. Cosmos wordt vaak lastig gevallen door bladluizen. Pak ze tijdig aan, in grote aantallen doen ze de bladeren van de plant hevig krullen en kunnen ze zelfs de bloemen misvormen.

Wilde tabaksplant of Nicotiana
In de moestuin van heel wat tuiniers zie je deze plant staan. Meestal vind je ze zelfs uitsluitend aan de ingang van een kas. Waarom? Simpel: een tabaksplant houdt witte vlieg weg bij je andere gewassen. Handig toch, als biologisch bestrijdingsmiddel? Daarnaast bloeit de plant met meestal witte bloemen die op het einde van een bloemsteel verschijnen. Een tabaksplant kan trouwens aardig groot worden, soms is het aangewezen om hem te ondersteunen met een (bamboe)stok. De bloemen en andere delen van de plant zijn giftig, opgepast met kinderen in de buurt.

Stokroos of Alcea rosea
De stokroos, die helemaal niets gemeenschappelijk heeft met een roos, is een tweejarige plant. Dat betekent zaaien in augustus en september, planten in het najaar en pas het jaar daarop bloemen te zien krijgen. De plant komt oorspronkelijk uit Turkije en Palestina en werd pas in de laat 16e eeuw naar Europa geïmporteerd. Stokrozen verkiezen een vochthoudende, arme bodem maar zijn tegenwoordig zo geselecteerd dat ze ook op zandgronden kunnen groeien. De bloemen verschijnen van juni tot augustus op lange bloemstelen, die tot wel een anderhalve meter (en meer) groot kunnen worden. Bloemstelen die reeds uitgebloeid zijn haal je beter meteen weg, ze kosten de plant heel veel energie. De kleuren van de bloemen varieren van wit, roze, intens rood, bijna zwart en zelfs geel en paars. Een stokroos is trouwens een prima waardplant. Gedurende de hele bloeiperiode is het een op en aan vliegen van hommels en bijen.

 

Uit: http://www.detuinoptafel.com/bloemen-voor-de-moestuin/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.